Imunitate la distopie

IMUNITATE LA DISTOPIE

Am convingerea că lupta autorităților locale și a forurilor internaționale contra coronavirusului este una legitimă și de bună credință. Mai cred și că, după valul acesta, viața va reveni la normal. Nu pot să nu mă gândesc însă cum ar fi viața sub o „stare de urgență” prelungită?

Deja, de dragul vieții, oamenii sunt gata să renunțe la drepturile și libertățile lor, acceptând ceea ce în alte împrejurări ar cataloga ca fiind „anormal”. Or, anormalul la nivel societal poate lua forma unei distopii, adică o organizare socială și o guvernare de tip ultra-autoritarist, totalitarist.

Astfel de scenarii distopice au fost anticipate și sugerate în două lucrări celebre, 1984 (de George Orwell) și Brave New World (de Aldous Huxley).

Prima operă sugerează o lume de tip „Big Brother” în care oamenii sunt controlați prin imagini preluate din casele lor și proiectate pe un super-ecran. Deci, un control cu ajutorul tehnologiei.

A doua carte prezintă un scenariu bazat pe bio-tehnologie, cu societăți în care sentimentele și comportamentul oamenilor pot fi controlate prin medicamente, hormoni artificiali, implantul de elctorzi, repetiții subliminale etc.

La mulți ani de la scrierea celor două cărți, se pare că astăzi sunt condiții din ce în ce mai propice pentru ambele scenarii: avem tehnică tot mai avansată de supraveghere în masă și tehnică ce ridică multe întrebări de tip bioetic.

Repet, nu spun că ne aflăm acum într-o distopie, dar starea de urgență în care suntem mă face să mă întreb…. „dar dacă….?” Dar dacă, pentru protejarea vieții, autoritățile ar interzice pentru totdeauna orice fel de asociere religioasă, orice fel de închinare înaintea lui Dumnezeu? Ce am face atunci?Criza prin care trecem confirmă că bioputerea (Foucault) ocupă un loc central pe plan

global. Adică, oamenii sunt dispuși să ofere putere (posibil cu riscul apariției unor distopii) celor ce promit că le protejează în schimb organismele lor biologice (viața, biosul).

Nu știu dacă vom trece vreodată prin așa ceva, însă în caz că se va întâmpla, trebuie să ne pregătim imunitatea la distopie încă de acum. Să nu fim luați prin suprindere.

Cum ne imunizăm? Schimbând bioputerea (Foucault) cu zoeputerea (Cristos). Considerând ca cea mai mare valoare, nu viața biologică (chiar dacă este foarte importantă) ci viața spirituală, zoe. Doar atunci vom fi în stare să ne dedicăm viețile noastre, nu celor ce

ne promit protecția vieții fizice, ci lui Cristos, care ne promite viață spirituală.

Acum nu ne aflăm într-o distopie, dar este o ocazie bună să ne întrebăm cât de imuni suntem la ea și care este, în ultimă instanță, valoarea pe care o prețuim cel mai mult?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *